Wiedźma Wie

Zielona zupa z fasoli i cukinii.

zupa z cukinii i fasoli mung

Powoli zaczyna się sezon na letnie warzywa i owoce, a w tym na cukinię. A co można zrobić z cukinii? Mnóstwo rzeczy, placki, ciasto, wegański gulasz i mnóstwo innych pysznych rzeczy. Pomyślałam, że z racji właśnie tego otwarcia sezonu przypomnę absolutnie najprostszy przepis jaki kiedykolwiek wymyśliłam!

Przepis niezwykle prosty na danie niezwykle pyszne. Moja zupa z cukinii i fasoli mung zawiera tylko dwa składniki, fasolę i cukinię, do tego nie wymaga doprawienia niczym poza solą. A co najważniejsze, ja nie znalazłam nikogo komu by nie zasmakowała. A! Wspomniałam już, że przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę?

zupa z cukinii i fasoli mung

Składniki*:

500g fasoli mung

dwie średnie cukinie

odrobina oleju

woda, dużo wody

sól

*To ilość dla pułku wojska, mnie wyszło z tego 9 solidnych porcji.

Przygotowanie:

  1. Fasolę mung gotujemy do miękkości.
  2. Cukinię kroimy najdrobniej jak się da. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy do miękkości.
  3. Do garnka z ugotowaną fasolą wrzucamy cukinię i intensywnie mieszamy do uzyskania papki. Dosalamy do smaku.
  4. Dolewamy wody. I znów dolewamy wody. Mieszanka fasoli z cukinią posiada imponującą zdolność do gęstnienia.

I tyle. Zielona zupa z cukinii i fasoli mung gotowa. Zupełnie wegańska, prosta jak konstrukcja cepa i obłędnie pyszna!

 

Smacznego!

Wartościowe? Podziel się!

O mnie

Współczesna wiedźma bez zadęcia, miotły i miotania zaklęć. Coach holistyczny i wróżka. Wierzy w głęboką wewnętrzną mądrość w każdym człowieku i to, że życiem rządzi miłość. I to, że naszym głównym zadaniem na ziemi jest doświadczać i dobrze się bawić.

  • chyba sobie ugotuję jeden dzień 🙂

  • Fajne, a czym doprawiasz ?:) Lubię zupy gęste, kremy ale najczęściej je blenduje na papkę 🙂

    • Solą i białym pieprzem, ale czarny też jest ok. Moimi kubkami smakowymi nic więcej nie potrzeba.
      Zblendować oczywiście można <|:^)

  • Sporo wariacji z cukinią już robiłam, ale w taki zestawie jeszcze jej nie jadłam.

  • oo- takiego czegoś to w życiu nie robiłam; a zupki-krem czy zupki papki <3

    • Papka jest prostsza do osiągnięcia, w sumie robi się sama. Ale jestem pewna, że nie byłoby żadnym problemem zmiksowanie jej na gładki krem.

      • Jak są grudki to lepiej- jest to przeżuwać 😀

        • Też nie lubię takich całkowitych kremów, no chyba że chodzi o sosy, tu znów grudek nie znoszę. Natomiast w zapach są fajne. No i jeszcze koniecznie muszę mieć czym zagryźć.

          I aaaaa! Teraz przypomniałam sobie o bardzo ważnej rzeczy, której nie napisałam w przepisie. Fasola mung nie wymienia się na zieloną soczewicę. Raz próbowałam takiej kombinacji i efekt był zwyczajnie niesmaczny.

          • sponio- ja soczewicy nie lubię wiec by mnie nie korciło 😀
            ps.zawsze czyms trzeba przegryzc- sama zupa to nie obiad 😉

  • Dana

    Lubię cukinię. Dziękuję za przepis.

  • Alicjares

    Nie jadłam jeszcze a musi być pyyyszna i zdrowa rzecz jasna:)

  • Gdzie kupujesz fasolę?

    • Kupisz w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w każdym większym supermarkecie i w bardzo wielu lokalnych sklepikach.

Close