Wiedźma Wie

Muffinki potrójnie czekoladowe

muffinki3Zgodnie z zasadą Nigelli Lawson, którą podsunęła mi jedna z Was, a która to zasada mówi, że zdrowe jest to, co jest smaczne, te muffinki są samym zdrowiem. Bo są potrójnie czekoladowe, czekoladowe ciasto „uzdrowiłam” mieszając je z kawałkami czekolady, a wszystko to nadziane jest czekoladowym budyniem. Nosz zaprawdę samo zdrowie!

Co:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki czekolady
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej lub coca-coli (gaz w napoju sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 opakowanie czekoladowego budyniu
  • pół litra mleka roślinnego lub zwykłego
  • cukier, jeśli konieczny (patrz przepis na budyń na opakowaniu)
  • szczypta soli

Jak:

1 Budyń ugotuj według wskazówek na opakowaniu dodając do niego dodatkową porcję kakao i sól. Jeśli akurat nie masz w domu opakowania budyniu lub uważasz, że ten w paczce to „sama chemia” możesz przygotować własny na mące ziemniaczanej. Wystudź.

2.Czekoladę pokrój na małe kawałki. W misce wymieszaj mąki, kakao, sól, proszek do pieczenia i cukier, dodaj czekoladę. Wlej wodę lub colę (daje pełniejszy smak) i olej.

3. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Nakładaj naprzemiennie łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i znów łyżkę ciasta.

4. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsiusza (najlepiej z termoobiegiem).

I już, najzdrowsze, bo potrójnie czekoladowe muffinki świata gotowe!

muffinki2

Wartościowe? Podziel się!

O mnie

Współczesna wiedźma bez zadęcia, miotły i miotania zaklęć. Coach holistyczny i wróżka. Wierzy w głęboką wewnętrzną mądrość w każdym człowieku i to, że życiem rządzi miłość. I to, że naszym głównym zadaniem na ziemi jest doświadczać i dobrze się bawić.

Close