Wiedźma Wie

Zielona zupa z fasoli i cukinii.

zupa z cukinii i fasoli mung

Powoli zaczyna się sezon na letnie warzywa i owoce, a w tym na cukinię. A co można zrobić z cukinii? Mnóstwo rzeczy, placki, ciasto, wegański gulasz i mnóstwo innych pysznych rzeczy. Pomyślałam, że z racji właśnie tego otwarcia sezonu przypomnę absolutnie najprostszy przepis jaki kiedykolwiek wymyśliłam!

Przepis niezwykle prosty na danie niezwykle pyszne. Moja zupa z cukinii i fasoli mung zawiera tylko dwa składniki, fasolę i cukinię, do tego nie wymaga doprawienia niczym poza solą. A co najważniejsze, ja nie znalazłam nikogo komu by nie zasmakowała. A! Wspomniałam już, że przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę?

zupa z cukinii i fasoli mung

Składniki*:

500g fasoli mung

dwie średnie cukinie

odrobina oleju

woda, dużo wody

sól

*To ilość dla pułku wojska, mnie wyszło z tego 9 solidnych porcji.

Przygotowanie:

  1. Fasolę mung gotujemy do miękkości.
  2. Cukinię kroimy najdrobniej jak się da. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy do miękkości.
  3. Do garnka z ugotowaną fasolą wrzucamy cukinię i intensywnie mieszamy do uzyskania papki. Dosalamy do smaku.
  4. Dolewamy wody. I znów dolewamy wody. Mieszanka fasoli z cukinią posiada imponującą zdolność do gęstnienia.

I tyle. Zielona zupa z cukinii i fasoli mung gotowa. Zupełnie wegańska, prosta jak konstrukcja cepa i obłędnie pyszna!

 

Smacznego!

Wartościowe? Podziel się!

O mnie

Współczesna wiedźma bez zadęcia, miotły i miotania zaklęć. Coach holistyczny i wróżka. Wierzy w głęboką wewnętrzną mądrość w każdym człowieku i to, że życiem rządzi miłość. I to, że naszym głównym zadaniem na ziemi jest doświadczać i dobrze się bawić.

Close